miércoles, 26 de febrero de 2014

SABO d'oli reciclat


Cada dia cuinem i que podem fer amb aquest oli que ens queda de fregir unes croquetes per exemple? Es pot portar a les deixalleries o es pot fer un sabó per rentar la roba, ecològic, econòmic i efectiu.

Reciclar oli a casa abans era habitual, no és res de nou, això s'ha fet tota la vida, però avui sabem que és un dels productes que més contaminen perquè  1 sol litre abocat per l'aigüera pot contaminar milers de litres d'aigua potable, crec que és raó més que suficient perquè intentem evitar aquest impacte al medi ambient, per sort cada vegada som més conscients. 
Aquesta recepta de sabó no és per a ús cosmètic.

Guardarem l'oli usat de fregir. El filtrem amb un colador o gasa per retirar totes les restes sòlids que puguin quedar.
Busca un lloc tranquil i airejat per preparlo, ja que la sosa és un producte altament corrosiu i tòxic, allunya les mascostas i els nens, i per descomptat s`han de prendre les precaucions necèssaries:
- No respirar el vapors de la barretja perque son tòxics, millor fer-ho en un espai obert o ventilat.
- Protegirte per no cremarte amb guants, ulleres, mascareta i maniga llarga.
- Quan es fa la barreja tenir cura de no esquitxar, pot cremar.

Necessitem:
  • Un gibrell  o recipient de plàstic o vidre, mai s`ha de utilitzar recipients metàlics, excepte si es d'acer inoxidable, per fer el sabó, i un altre per fer la barreja càustica.
  • Cullera o pal de fusta per barrejar.
  • Ulleres de protecció 
  • Mascareta 
  • Guants de goma
  • Batedora elèctrica (es pot fer a mà però llavors el temps s'incrementa molt)
  • Un motlle, que pot ser qualsevol de plàstic, un tapper o una tarrina buida de gelat per exemple.
  • Balança

INGREDIENTS: 
  • 1000 gr. de oli usat
  • 600 gr. d'aigüa destilada
  • 150 gr. de sosa càustica amb un 99% de puresa
ELABORACIÓ:
Farem el que s'anomena procés en fred.
- Pesem tots els ingredients.
- Aboquem l'aigua destilada al recipient plàstic, ens possem els guants, mascareta i les ulleres abans d'afegir la sosa càustica poc a poc sobre l'aigua (mai al reves), remenem amb la cullera de fusta i veureu com la sosa es va diluint i la barreja es va escalfant i desprèn vapors .
-Quan estigui completament dissolta, deixar refredar. 
- Posar l'oli usat en el recipient plàstic més gran, i  afegir poc a poc la barreja de sosa i aigua remenant al mateix temps. Si la temperatura ambient fos molt freda, escalfar una mica l'oli.
- Barrejar amb la batedora, es va espessint com la maionesa, aquest procés pot durar uns 10 minuts. Sabreu que ja està quan en aixecar la batedora i gotejar sobre la barreja es manté a la superfície uns moments, d'això s'en diu "traça". Si aquest procés el realitzem manualment podem trigar uns 40 minuts o més.
- Abocar en el motlle i deixar en un lloc ventilat.
- Netejar els estris.
- Quan passin 1 ó 2 dies veureu que el sabó ja té una consistència més sólida, llavors es desemmotlla (amb els guants possats) i es pot tallar, fem com vulguem, el més habitual es tallar amb un ganivet cuadrats de sabó.
- Aquets cuadrats els col-locarem a sobre de paper de cuina perquè ens absorveixi el líquid que desprèn   ja que encara no està fet.
- Deixar curar a  un lloc sec i ventilat durant 6 setmanes.
- Passat aquest temps, ja el podem fer servir. Ja tenim el nostre sabó preparat.

Hem de tenir paciència perque la curació un cop fet es llarga, les coses bones necessitan temps.

Amb aquest sabó podem treure les taques abans de rentar, va molt bé per al coll de les camises, taques d'oli, herba, etc., Rentar a mà la roba o ratllar abans de posar-lo al tambor de la rentadora. 
I tranquils que la roba no fa olor de fregits, només fa olor de net.
Els recipients on hem preparat el sabó quedaran nets, la única precaució es tornar a rentar la batedora al dia següent per si pogués quedar alguna resta de sosa.

Aquest es un rentador públic o safareig on les dones anavan a rentar la roba amb aquest sabons fets a casa i a petar la xerrada, era un acte social.
D'aqui prové l'expressió  "fer safareig", que vol dir que s'estan explicant coses de terceres persones.



No hay comentarios:

Publicar un comentario