lunes, 10 de febrero de 2014

CALÇOTS al forn

Els calçots són una varietat de ceba tendra, habitualment els mengem cuinats a la parrilla amb foc de llenya i flama viva, però també els podem cuinar a casa al forn. Es fàcil, net i quedan molt bons. Aprofitem ara que estem en temporada,  mes o menys fins el març podem trobar a les botigues i acompanyats d'una bona salsa no necessitem res més.
He possat la manera tradicional de fer  la salsa  i també una més ràpida amb la batedora.


INGREDIENTS:
1 manat de calçots
oli d'oliva
Salsa:
100 gr. atmelles torrades
30 gr. avellanes torrades
5 tomàquets madurs
1 cabeça d'alls
1 dent d'all
80 cl. oli d'oliva
1 llesca de pa
vinagre
1 nyora
sal


(els ingredients de la salsa els he vist aqui
  http://www.tv3.cat/cuines/recepta/salsa-de-calsots/4000,)

ELABORACIÓ:
Treiem als calçots la primera pell, tallem una mica la punta, també una mica de la part de color verd. Els rentem bé sota l'aixeta per treure tota la terra que pugui quedar.














Preescalfem el forn a 180 º,

Folrem la safata amb paper de forn, hi posem una mica d'oli d'oliva sobre el paper i a sobre els calçots, un cop col · locats els pintem amb un pinzell de cuina si tenim i si no amb un paper de cuina untat en oli.




Posem la safata a la part mitjana del forn. Els 20 primers minuts tapats amb paper d'alumini, després destapar i seguir cuinant uns 10 minuts més, passat aquest temps pujar la temperatura a 220 º i cuinar uns 5 minuts més. Cal anar mirant perquè segons el tamany del calçot i el tipus de forn pot trigar més o menys. Però el temps aproximat és de 30 o 40 minuts.

Mentre es fan els calçots es prepara la salsa.
Em van quedar fatal les fotos amb el mòbil per això no tinc imatges, la propera vegada les afegiré.

SALSA: 
Pelem les atmelles i avellanes.
Possem la nyora a estovar en un got d'aigua calenta, sense les llavors
Escalivem els tomaquets i la cabeça d'alls, es pot fer al forn, però ho het al microones i es molt ràpid, uns 8 minuts i ja els tenim.
En un morter possem un pessic de sal, els fruits secs,  els alls escalivats i pelats i el cru, ho piquem bé amb la mà del morter.
Treiem la carn de la nyora rascant amb un ganivet i la afegim al morter, la llesca de pa de pages la empapem amb el vinagre i també la afegim, continuem aixafant fins que quedi homogeni.
Pelem i treiem les llavors dels tomàquets escalivats, afegirm al morter, anem remenant i barrejant els ingredients, al mateix temps es va afegint poc a poc l'oli i la salsa anirà lligant. Provem la salsa i rectifiquem de sal si es necessari.

Salsa amb batedora: 
Possem la nyora amb l'aigua calenta i treiem la polpa, pelem les atmelles i avellanes, escalivem els tomàquets i la cabeça d'alls, empapem la llesca amb el vinagre.
Al got de la batedora posem  tots els ingredients i els triturem amb el minipimer fins que quedin barrejats.

I si no teniu temps de fer la salsa la que venen de la marca Ferrer està molt bona.

Els calçots al forn de Merche.






2 comentarios:

  1. Mmmm rico,rico !! Yo los tengo que probar de hacer, pero este domingo no puede ser ....para el proximo seguro que si :-) !!!

    ResponderEliminar